Een betalend account op Facebook - Doen of niet doen?

online veiligheid Nov 07, 2023

Het is eerder al aangekondigd, maar nu heeft Meta (het overkoepelend bedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp) het daadwerkelijk gelanceerd: een betalend account om Facebook en Instagram te gebruiken zonder dat je reclame ziet. 

Heb jij al onderstaand bericht gezien in de Facebook-app of in je Facebookprofiel? Wellicht nog niet. Meta is deze optie op een betalend account gefaseerd aan het uitrollen. 

Of heb je dit bericht al gezien in de Facebook-app op je iPad of iPhone?

Voordelen van een betalend Facebook-account

Het voordeel is simpel: je ziet geen reclame meer in Facebook en Instagram.

Veel mensen maken gratis gebruik van Facebook, maar storen zich aan de vele reclame. Tegelijkertijd verdient Facebook geld met de reclame-inkomsten, waarmee ze o.a. het social media-platform gratis kunnen aanbieden. 

Er is nu dus een tussenweg: je betaalt voor je Facebook-account met een maandelijks abonnement en ziet dat geen reclame meer in je Facebook-account. 

Nadelen van een betalend Facebook-account

Ik vind dit abonnement van Meta redelijk duur, namelijk €12,99 per maand. Dat is €155,88 per jaar, alleen om geen storende reclame te zien op Facebook en Instagram. Wellicht is het de prijs waard voor jou... Voor mij is het geen redelijke prijs voor de voordelen. 

Betalen om geen reclame te zien: heel normaal

Meta volgt hiermee een trend die al langer gaande is. Andere sociale mediaplatforms bieden al langer de mogelijkheid van een betalend abonnement in ruil voor het reclameloos gebruiken van het platform, waaronder YouTube en Spotify. Meta volgt simpelweg deze trend en beantwoord hiermee de behoefte van veel Facebook- en Instagram-gebruikers naar een social mediaplatform zonder storende reclame. 

Is gepersonaliseerde reclame slecht?

Als je ons kent, weet je dat we ook altijd ons advies geven, zodat je zelf een goede overweging kunt maken. 

Wij, Matthias en Rutger, vinden de reclame in Facebook helemaal niet zo storend. Natuurlijk is er redelijk veel reclame, maar wij hebben in de app ingesteld dat Facebook gepersonaliseerde reclame kan laten zien. Dit kun jij ook doen in het bericht dat bij sommigen al sinds vandaag in de Facebook-app verschijnt (zie hierboven). Anderen zien dit bericht wellicht ook binnenkort. Daardoor zie ik reclame over zaken die ik daadwerkelijk interessant vind én heb ik een gratis Facebook-account. 

Ik zoek bijvoorbeeld een nieuwe eettafel en zie via Facebook allerlei zeer mooie tafels bij een verscheidenheid aan winkels. Dat is handig in mijn aankoopproces, zodat ik veel gemakkelijker een tafel kan kiezen uit een veel breder aanbod. 

Je privacy op Facebook

Maar de realiteit is complexer. Onbewust geef je als gebruiker van Facebook een persoonlijk profiel met je voorkeuren en smaak aan Facebook. Facebook gebruikt je persoonlijk profiel vervolgens om advertenties te verkopen aan bedrijven. Facebook verdient dus veel geld aan jouw persoonlijk profiel. 

Je hebt dus weinig privacy bij Facebook, terwijl je tot nu toe geen optie had om je privacy bij Facebook te beschermen. Met een betalend account kun je wel deze privacy krijgen.

Maar, in de Europese Unie is privacy een grondrecht, wat betekent dat het recht op privacy voor iedereen zou moeten gelden en niet alleen voor de mensen met een dikke portemonnee die een betalend account kunnen veroorloven. De manier waarop Facebook jarenlang je persoonlijk profiel met voorkeuren heeft verzameld en doorverkocht zonder jouw toestemming, mag niet volgens Europese regelgeving. 

Het laatste is hierover dus nog niet gezegd en de Europese Unie moet hier nog een laatste besluit in nemen. Facebook is alvast begonnen met het uitrollen van de betalende accounts, en dit merk jij alvast.

Conclusie: Betalend Facebook-account of gratis Facebook-account?

Wij raden je aan om een gratis Facebook-account te behouden en te kiezen voor de optie van gepersonaliseerde reclame. 

Heb je het geld ervoor over en hecht je meer waarde aan je online privacy? Kies dan voor een betalend account op Facebook. 

Heb je hier nog een vraag over? Stel deze dan gerust hieronder. 

Vind je deze tips over je privacy en online veiligheid belangrijk?

Schrijf je dan ook in voor DigitaalSlim Plus+. 

In DigitaalSlim Plus+ leer je veel over je iPad, iPhone, Mac, maar ook over je online veiligheid en andere apps en toepassingen met je toestel, en heb je altijd onze hulp op afstand bij vragen en wanneer je vastloopt. 👍 😁

Ben je benieuwd?

Probeer het eens gratis voor 14 dagen en ontdek zelf DigitaalSlim Plus+. 
👉 Klik hier en schrijf je zeker in! 😉
En leer je iPad, iPhone, Mac en je online veiligheid beter begrijpen en gebruiken. 

Veel plezier!

Close

50% Complete

Ben jij de eerste?

Die ontdekt wat UP NEXXT precies is? Vul dan hieronder je gegevens in en we houden je als eerste op de hoogte.