Hoelang kan ik mijn iPhone nog blijven gebruiken?

iphone tips Sep 30, 2022

Je kunt een iPhone jarenlang gebruiken, veel langer dan een Android smartphone. Hoelang kan jij je iPhone nog blijven gebruiken? Je leest het hieronder in dit blogartikel. Ik geef je ook direct een aantal tips voor het kopen van een nieuwe iPhone.

Elk jaar brengt Apple weer nieuwe iPhone-modellen uit. Wat zijn de kenmerken van deze verschillende iPhone-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn en welke zou jij kunnen kopen?

Een iPhone is gemaakt om minimaal 5 jaar mee te gaan en behaalt gemiddeld gemakkelijk een levensduur van tenminste 7 jaar. Dit is aanzienlijk langer dan een Android toestel, dat doorgaans een levensduur van zo’n 2 á 3 jaar heeft. Maar let op: dit betekent niet dat je onbeperkt alle nieuwe software updates kunt laten uitvoeren.

Wil jij een nieuwe iPhone kopen? 

Helemaal onderaan dit artikel geef ik advies welke iPhone je het beste kunt kopen in jouw situatie.

Wil je je nieuwe iPhone juist instellen en leren gebruiken?

👉 Schrijf je in voor DigitaalSlim Plus+ en probeer het 14 dagen gratis uit! 👈

iPhone 11 kopen

Ondersteuning door Apple

De realiteit is dat Apple na een aantal jaar oudere iPhone- en iPad-modellen niet meer ondersteunt. Dit betekent dat er nog wel enkele updates worden gegeven voor de beveiliging van je toestel, maar dat nieuwe software-updates niet mogelijk zijn op een iPhone-model van zo’n 5 jaar oud.

De reden is dat je dan een redelijk oud model hebt dat niet beschikt over de technologie die vereist is voor de eisen die we nu stellen aan de beveiliging van je toestel of om nieuwe functies uit te voeren. De nieuwe functies van de update zijn dus niet mogelijk op jouw verouderd model. 

Een voorbeeld: iPhone 5s en iPhone 6 zijn oudere modellen en worden niet meer ondersteund door Apple. Dit betekent dat je de iPhone 5s en iPhone 6 al niet meer kon updaten naar het nieuwste besturingssysteem iOS16. Je kunt met een iPhone 5S en 6 dus niet de nieuwe functies en mogelijkheden van iOS16 gebruiken. Dit komt omdat de iPhone 5S en 6 niet over de technische aspecten beschikt om deze nieuwe functies te kunnen uitvoeren.

Maar maak je niet te veel zorgen: je kunt deze toestellen gewoon blijven gebruiken zoals je gewend was. Let toch goed op. Het kan zijn dat bepaalde apps niet meer werken op oudere toestellen die niet meer worden ondersteund. Ook krijg je bij zeer oude modellen geen beveiligingsupdates meer, waardoor je kwetsbaarder bent om gehackt te worden.

iPhone 6S (Plus), iPhone SE (ouder model)

De iPhone 6-modellen zijn redelijk oud en dateren nog uit 2015, maar de iPhone 6S (Plus) en iPhone SE (1e generatie) kunnen nog updaten naar iOS13 en zelfs naar iOS14. Beiden zijn populaire iPhones, omdat ze zo compact zijn. Ze liggen dus lekker in de hand. Beide toestellen zijn redelijk krachtig bij normaal gebruik. Ik raad je af om deze toestellen nog nieuw te kopen, omdat ze niet meer ondersteund worden door Apple met nieuwe updates.

iPhone 7 (Plus)

De iPhone 7 lijkt erg op de iPhone 6, maar is beter qua batterijduur, camera en snelheid. En de iPhone 7 is waterbestendig en heeft stereoluidsprekers.

Heb je al een iPhone 7? Apple levert geen nieuwe updates meer voor iPhone 7. 

Kopen? De iPhone 7 is erg betaalbaar, omdat het een ouder model is. Maar houd er rekening mee dat dit model niet meer wordt ondersteund door Apple. Beter koop je dus een nieuwer model, zoals de iPhone 12 of nieuwer.

iPhone 8 kopen
iPhone 8

iPhone 8 (Plus)

De iPhone 8 is een zeer populair model, met iets betere functies, zoals een betere camera, betere batterijvermogen en sneller.

Heb je al een iPhone 8? De iPhone 8 kan nog updaten naar het nieuwe iOS16-besturingssysteem. Het is de verwachting dat de iPhone 8 echter niet meer kan updaten naar een nieuwer iOS17-besturingssysteem of hoger. 

Kopen? De iPhone 8 is een iPhone van goede kwaliteit voor een prima prijs. Maar houd er rekening mee dat deze iPhone niet meer verder wordt ondersteund met software updates. Bovendien krijg je meer kwaliteit en nieuwere functies en mogelijkheden met nieuwere iPhone-modellen.

iPhone X

De iPhone X was in 2017 het pronkstuk van Apple. De iPhone X bracht onder andere de nieuwe functies van een 3D-scanner, gezichtsherkenning en een krachtige, supersnelle werking.

Heb je al een iPhone X? Super! Deze iPhone gaat nog even mee. De iPhone X blijft een top iPhone-model door de goede functies en snelheid.

Kopen? Voor deze prijs kun je momenteel beter kiezen voor een nieuwer iPhone-model, zoals de iPhone 12 of de nieuwste iPhone 14.

iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max

De iPhone XR, XS en XS Max zijn iPhone-modellen uit 2018. De verwachting is dat ze nog zeker een aantal jaar zullen worden ondersteund door Apple met nieuwe software updates, maar je kunt beter een nieuwer iPhone-model kopen.

Heb je al een iPhone XR, XS of XS Max? Super, deze toestellen gaan nog zeker enkele jaren mee.

Kopen? Beter van niet. Je kunt je geld beter investeren in een nieuwer model, zoals de iPhone 12, 13 of 14.

iPhone 11 Pro kopen
De camera’s van iPhone 11 Pro

iPhone 11 en iPhone 11 Pro

Dit is een recent iPhone-model, met de toen nieuwe technologieën, een snelle chip en een goede camera.

Heb je al een iPhone 11 of 11 Pro? Super. Hier kun je nog jaren plezier van hebben.

Kopen? Beter niet. Apple heeft de afgelopen jaren namelijk nieuwe iPhone-modellen gepresenteerd met betere functies en mogelijkheden. Deze worden nog langer ondersteunt. Je kunt daarom beter een nieuwer model kiezen. 

iPhone SE (2020, 2e generatie)

In 2020 heeft Apple een nieuwe versie geïntroduceerd van een zeer populair ouder model: de iPhone SE. Er is dus een ouder model iPhone SE, maar ook een iPhone SE (2020) model. Dit is de 2e generatie iPhone SE. De iPhone SE (2020) is echt een goede budget iPhone voor de liefhebber die niet te veel wilt uitgeven aan een nieuwe iPhone. De functies, het scherm en de camera zijn daarom ook van minder kwaliteit dan de iPhone 11 (Pro), maar de iPhone SE (2e generatie) beschikt wel over een snelle, nieuwe A12-chip. Je kan deze iPhone dus nog jaren gebruiken.

Heb je al een iPhone SE (2020)? Super, maar je kan ook switchen naar een iPhone 12 (Pro) met veel betere functies en technologieën.

Kopen? Nee, beter koop je dan de iPhone SE (3e generatie). 

iPhone SE kopen
iPhone SE

iPhone 12

In 2020 zijn de nieuwe iPhone 12-modellen gepresenteerd.

 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini (kleiner model)
 • iPhone 12 Pro (krachtiger)
 • iPhone 12 Pro Max (krachtiger, groter model)

iPhone 13

De iPhone 13-modellen zijn in 2021 gepresenteerd. Deze zijn nog krachtiger, geavanceerder en sneller dan de iPhone 12-modellen, met een nog betere camera.

 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini (kleiner model)
 • iPhone 13 Pro (krachtiger)
 • iPhone 13 Pro Max (krachtiger, groter model) 

iPhone SE (3e generatie)

De iPhone SE (3e generatie) is in 2022 gepresenteerd. Heb je een lager budget, maar wil je toch graag een nieuw model? De iPhone SE is het budget iPhone-model van Apple. Dat betekent iets mindere functies en mogelijkheden, maar ook een lagere prijs van de iPhone 13 of iPhone 14. 

De iPhone SE (3e generatie) is een iPhone-model met een prima kwaliteit voor een lagere prijs. 

iPhone 14

In 2022 zijn de iPhone 14-modellen gepresenteerd. Dit zijn de nieuwste iPhone-modellen: krachtiger en geavanceerde, met de meest nieuwe, innovatieve functies en mogelijkheden, met betere batterijen, betere foto's maken (ook bij minder licht) en nog meer leuke en handige functies. 

 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro (krachtiger)
 • iPhone 14 Pro Max (krachtiger, groter model) 

Welke iPhone kan ik het beste nu kopen?

Wil je een nieuwe iPhone kopen? Dan raad ik je aan om voor een zo nieuw mogelijk model te gaan.

Wat is je budget?

 • Laag budget? Kies dan voor de iPhone SE (3e generatie). Dit is het ‘budget’ model. Dan heb je een hele goede iPhone, maar met iets beperktere functies. De iPhone SE is een nieuw 2022-model, wat zeer positief is.
 • Midden budget? Kies niet voor het nieuwste model (iPhone 14), maar voor een iets ouder model, zoals de iPhone 12 of iPhone 13. Deze zijn vaak iets beter geprijsd.
 • Hoog budget? Ga dan zeker voor een iPhone 14-model, want deze iPhone-modellen hebben veruit de beste en nieuwste functies.

Kies ook een nieuwe iPhone met voldoende opslagruimte. Er is weinig zo frustrerend als te weinig opslagruimte hebben. Meer opslagruimte heeft een hogere prijs, maar dit is belangrijk om toch rekening mee te houden.

Controleer daarom hoeveel opslagruimte je nu hebt op je huidige iPhone:

 • Ga naar Instellingen > Algemeen > Opslag. Hoeveel opslagruimte heb je nu? Heb je hier de afgelopen jaren voldoende aan gehad?
 • Kies zeker een nieuwe iPhone met meer opslagruimte en ga altijd voor ‘groei’. De verwachting is dat je in de komende jaren meer apps wilt gebruiken en meer foto’s en video’s wilt bewaren op je toestel. Daar kun je beter alvast op anticiperen bij het kopen van een nieuwe iPhone, want nu is het moment om de opslagruimte van een nieuwe iPhone of iPad te kiezen.

Wil je de iPhone-modellen met elkaar vergelijken op basis van functies en eigenschappen? Vergelijk hier de iPhone-modellen.

Belangrijke tip: Krijg je nieuwe iPhone goed onder de knie en leer direct de functies en mogelijkheden gebruiken en toepassen. 

👉👉 Schrijf je vandaag in en probeer DigitaalSlim Plus+ 14 dagen gratis! 👈👈

Veel plezier met je nieuwe iPhone!

Heb je nog een vraag? Stuur me dan gerust een e-mail!

Close

50% Complete

Ben jij de eerste?

Die ontdekt wat UP NEXXT precies is? Vul dan hieronder je gegevens in en we houden je als eerste op de hoogte.